Yangın Algılama Sistemleri ve Yangın İkaz Sistemleri, elektronik güvenlik sistemleri içerisinde amacı dahilinde hayati bir koruma da sağladığı için belki de en önemlisidir. Bu sebeple en ufak hatanın ve aksaklığın dahi olmaması gereken bu sistemler yürürlükteki yangından korunma yönetmelikleri ve standartlarına uygun olarak tasarlanmak zorundadır. Temelde tüm mekanlarda aynı amaç ve hizmet için kurulsa da farklı yapılarda farklı ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli uygulamalarla yangın algılama sistemleri ve yangın ikaz sistemleri kurulmaktadır.
Yangın Algılama Sistemleri ve Yangın Alarm Sistemleri isminden de anlaşılacağı gibi yangın söndürmeyi değil, olası bir tehlike anında ikazda bulunarak ortamın hızla boşaltılmasını sağlayan sistemlerdir. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte Yangın İkaz Sistemleri diğer sistemlerle de entegre çalışabilmekte ve yangın bulunan ortamın hızla boşaltılmasını, böylelikle hem maddi hem de manevi kayıpların önüne geçilmesini amaçlamaktadır.
Genel olarak iki farklı Yangın Alarm Sistemi bulunmaktadır. Bunlar Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri ve Analog Adresli Alarm Sistemleridir.
Belirli bir bölgedeki yangının tespit edilmesi üzerine çalışan sistemlerdir. Zon ismi verilen bölgesel tespit mantığıyla işleyen Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri, bu zonlara bağlanmış yangın algılama dedektörlerinin sinyalleriyle yangını algılar ve bölgesel uyarı verir. Diğer sisteme göre daha basit sistemlerdir ve çok daha ekonomiktir. Bu sebeple de günümüzde özellikle küçük ve yangın riskinin daha az olduğu projelerde tercih edilirler. Bu sistemlerin en büyük kusuru hava ve ısı değişimlerinden etkilenebilmesi ve yanlış yangın alarmları riskleri yaratmasıdır. Sistem dahilinde şu ekipmanlar kullanılır;
Noktasal olarak yangın algılaması yapabildiği için özellikle yüksek ve kompleks yapılarda tercih edilmektedir. Bu sistemde her bir dedektör bir loop (çevirim) hattına bağlanır. Hatlardan çıkan kablo ve algılayıcılar sırayla duman-ısı-sıcaklık artış hızı gibi farklı algılayıcı elamanlarını dolaşır ve tek tek kontrol ederek ortam hakkında sürekli rapor sunar. Herhangi bir arıza ve yangın durumunda ise tüm lopların bağlandığı kontrol paneline gerekli bildirimleri yaparak ikazda bulunur. Diğer mekanik sistemlere de entegre edilebilen Adresli Yangın Algılama Sistemleri geliştirilebildiği ve detaylı rapor verdiği için kompleks yapılarda daha çok tercih edilmektedir.Sistem dahilinde şu ekipmanlar kullanılır;