Sprinkler söndürme sistemleri, boru sistemi yoluyla alevlere müdahale için ucuz ve kolayca kullanılabilen söndürme sistemidir. Su Bazlı Koruma Sistemlerinin 4 ana tipi vardır. Korunması gereken tehlike/risk, ihtiyacınız olan en uygun sistem tipini belirleyecektir.
Sprinkler Söndürme Sistemleri
1 - Wet Type(Islak Boru Sistem)
Sprinkler söndürme sistemlerinde sıklıkla kullanılan sistem olmakla beraber borular basınçlı su ile doldurulur. Su ile basınçlı borular 95 °C’yi geçmemesi gerekmekte olup şartlara uygun ortamlarda tercih edilmektedir. Borulara bağlı sprinkler sistemler yüksek sıcaklıkta aktif olarak söndürme aktivasyonunu başlatır. Sprinkler başlıkları aktive sıcaklığına göre farklılık göstermektedir. Sistemlerde kullanılan akış anahtarı ve/veya ıslak alarm vanası sayesinde aktivasyon bilgisi yangın algılama ve ihbar sistemine iletilerek tesislerin bilgi edinmesi sağlanmaktadır.
2 - Dry Type(Kuru Boru Sistem)
Suyun Donma riski ve yüksek sıcaklık bulunan bölgelerde tercih edilen sistemdir. Kuru borulu sistemlerde borulama hattında basınçlı su yerine hava ve azot gazı bulunmaktadır. Sprinkler başlıkları yüksek sıcaklıklarda aktive olarak borulama hattında bulunan önce hava ve/veya azot gazı çıkışı sonrasında ise su boşaltımı yapmaktadır.
3 - Baskın (Deluge) Sprinkler Sistemi
Yangın riskinin ve yayılım hızının yüksek olduğu tesislerde baskın sprinkler sistemi kullanılır. Boru hatlarında su,hava ve azot bulunmaz. Sprinkler tercihi ısı ile aktive olan tipte olmamakla beraber açık uçlu Sprinkler kullanılır. Bu sistemler yangın algılama sistemleriyle entegre ve beraber çalışmaktadır. Yangın durumunda algılama ve ihbar sistemi öncelikle yangının teyit sağlamakla beraber algılama merkezine bilgi iletir. Algılama merkezi deluge vana sistemine sinyal göndererek aktive işlemini başlatarak yangın bulunan bölgeye şu boşaltma işlemi yapılarak, yangın riski ve yayılımı önlenir.
4 - Ön Tepkimeli (Preaction) Sprinkler Sistemi
Ön tepkimeli (preaction) sprinkler sistemleri su boşalmasının zararın yüksek olduğu arşiv, müze, kütüphane, tarihi binalar gibi yerlerde kullanılması tercih edilir. Su aktivasyonu başlatıldığında sprinkler sistemin aktive olması ve/veya otomatik yangın algılama sisteminden sinyal gelmesi durumunda gerçekleşir.